Vuokko Isaksson on monipuolinen käsityön asiantuntija: kasvatustieteen tohtori, tilkkutaiteilija, käsityönopettaja ja alan väsymätön kehittäjä. Hänen elämäntyönsä näkyy sekä tilkkutyön taiteellisessa nosteessa että käsityön opetuksen uudistumisessa.
Vuokon tuoreessa artikkelissa Tilkkutyön nousu sängyltä seinälle (Finn Quilt 1/2025) kiteytyy hänen opetuksellinen filosofiansa: luovuus syntyy yksilöllisestä ilmaisusta ja tekijyyden kokemisesta. Vuokko on pitkään kritisoinut valmiiden mallien ylikorostamista käsityöopetuksessa – hänen mukaansa hyvä työohje jättää tilaa omalle näkemykselle. Tätä näkemystä hän on toteuttanut käytännössä jo pitkään, ennen kuin se kirjattiin opetussuunnitelmiin.
Tilkkutyön parissa Vuokko on kulkenut omaa polkuaan 1970-luvulta alkaen. Hän on pitänyt yli 30 yksityisnäyttelyä Suomessa ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin myös ulkomailla. Hänen väitöskirjansa (2024) Tilkkutyön nousu sängyltä seinälle kuvaa tilkkutyön kehitystä käyttötekstiilistä visuaalisen ilmaisun välineeksi vuosina 1945–2015.
Vuokko on vaikuttanut käsityönopetuksessa perusopetuksesta vapaaseen sivistystyöhön ja nuorten työpajoihin. Hän on toiminut muun muassa TilkkuVirrat-festivaalin taiteellisena johtajana ja useiden kirjojen ja artikkeleiden kirjoittajana. Hänen asiantuntemuksensa on tunnustettu mm. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinnolla (2017).
Vuokko Isaksson on paitsi virallisesti kasvatustieteen tohtori, myös epävirallisesti “tilkkutohtori”. Hänen työnsä inspiroi yhä uusia sukupolvia luomaan ja opettamaan käsityötä omalla tavallaan – rohkeasti ja luovasti.
Syyspäivillä Vuokon luennon aiheena on Käsien taika ja ajattelun lumo. Kässäopen matka lasten ja aikuisten kanssa Pirkko Anttilan jalanjälkiä kulkien.
Julkaisussa on mukana kuvia Vuokon tilkkutöistä hänen uransa varrelta.
Kommentit