Tekstiiliopettajien virkojen puolesta

Torstaina 8.4. yhdistyksen nykyisistä ja entisistä hallituksen jäsenistä koostunut työryhmä jatkoi neuvottelujaan tekstiiliopettajien virkojen säilyttämisen puolesta Oulun opetustoimen hallintopäällikön kanssa. Syksyllä aloitetuissa neuvotteluissa päätettiin tehdä selvitystyötä tekstiiliopettajien työsuhteista Oulun kaupungissa. Virkojen puolesta myös kampanjoitiin syksyllä Rotuaarilla Neulegraffititempauksessa. Tuosta tempauksesta voit lukea lisää Tekstiiliopettaja-lehdestä.

Talven aikana selvitystyö eteni listaamalla kaupungin kaikki tekstiilityönopetuksen virat ja toimet ja niiden haltijat. Näyttää vahvasti siltä, että alaluokkien tekstiilityön opetus on siirretty melkein poikkeuksetta luokanopettajien vastuulle viranhaltijan eläkkeellejäännin yhteydessä. Yläluokkien tekstiilityönopetuksesta vastaavat viroissa ja toimissa olevat tekstiilityönlehtorit sekä määräaikaisilla työsopimuksilla olevat tekstiilityönopettajat, muutamaa koulua lukuun ottamatta. Ylä- ja alaluokkien käsityönopetuksen suurimpina ongelmina ovat tällä hetkellä tuntien väheneminen ja suuret ryhmäkoot. Ryhmäkoon säilyttäminen 16 oppilaassa tai sen alle takaisi myös aineenopettajille muutaman viikkotunnin lisää.

Jatkosuunnitelmana toivotaan rehtorien yhteistyön lisäämistä ja tuntien jakoa pätevien opettajien kesken siten, että opettaja voi kulkea myös useammalla koululla opetusvelvollisuutensa täyttääkseen. Samalla myös pyritään siihen, että yläluokkien opetuksesta vastaa vain käsityönopettajankoulutuksen saanut henkilö. Käsityön perusopinnot eivät riitä laadukkaan opetuksen takaamiseen. Pidemmällä tähtäimellä pyritään myös siihen, että peruskoulun käsityönopetuksesta vastaa viimeistään viidennestä luokasta alkaen käsityön aineenopettaja. Tämä takaa peruskoulun oppilaiden kädentaitojen kehittymisen laadukkaassa opetuksessa ennen ammatillisiin opintoihin siirtymistä.

Pikaisia muutoksia tuskin on tulossa käsityönopettajien tilanteeseen opetustoimen tämän hetkisen ahdingon vuoksi. Odotamme kuitenkin positiivisin mielin uutta valtakunnallista tuntijakosuositusta, joka selvinnee toukokuussa. Yhdistyksemme myös jatkaa ponnisteluja laadukkaan käsityön opetuksen puolesta!

Linkkivinkkinä:
Opetushallitus; Näkökulmia perusopetuksen tavoitteisiin ja tuntijakoon




Kommentit

Suositut tekstit