26.2.2012

Peruskoulun uusi tuntijakoesitys, olkaa hyvä:

Tulevaisuuden perusopetus – valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijako  (Klik klik)

Otteita tuntijakoesityksestä:



"Voimassa olevan tuntijakoasetuksen mukaan taide- ja taitoaineiden oppiaineryhmään kuuluvat musiikki, kuvataide, käsityö ja liikunta. Vuosiluokilla 1–4 musiikkia, kuvataidetta ja käsityötä on opetettava kutakin vähintään 4 vuosiviikkotuntia ja liikuntaa vähintään 8 vuosiviikkotuntia eli ainekohtaiset kaikille yhteiset vähimmäistunnit ovat
yhteensä 20 vuosiviikkotuntia. Tuntijaossa määrätään, että kyseisiä aineita on opetettava vuosiluokilla 1–4 yhteensä vähintään 26 vuosiviikkotuntia. Näiden kahden tuntimäärän erotus, 6 vuosiviikkotuntia, jaetaan opetuksen järjestäjän päätöksellä kyseisten oppiaineiden kesken.

Vuosiluokilla 5–9 musiikkia on opetettava 3, kuvataidetta 4, käsityötä 7 ja liikuntaa 10 vuosiviikkotuntia. Vuosiluokilla 5–9 kyseisiä aineita on opetettava yhteensä vähintään 30 vuosiviikkotuntia. Opetuksen järjestäjän päätettäväksi jää 6 vuosiviikkotunnin jakautuminen kyseisten oppiaineiden välillä.

Käsityöhön ehdotetaan 1 vuosiviikkotunnin lisäystä, jolloin käsityötä opetettaisiin kaikille yhteisenä oppiaineena yhteensä vähintään 12 vuosiviikkotuntia. - - Lisäksi opetuksen järjestäjä kohdentaisi päättämällään tavalla eri taide- ja taitoaineiden opetukseen vuosiluokilla 1−6 yhteensä 4 vuosiviikkotuntia ja vuosiluokilla 7−9 yhteensä 4 vuosiviikkotuntia. Kaikille yhteinen opetus lisääntyisi viidellä tunnilla. Ehdotus lisäisi taide- ja taitoaineiden tuntimäärää ja erityisesti kaikille yhteisen opetuksen määrää. Tämä takaisi aiempaa paremmin riittävän opetustuntimäärän kokoaikaisen kelpoisen opetushenkilöstön palkkaamiseksi ja tältä osin helpottaisi taide- ja taitoaineiden opetuksen järjestämistä. Ehdotetut tuntimäärät mahdollistavat painotetun opetuksen kuten musiikki-, kuvataide-, käsityö- ja liikuntaluokkien toiminnan. Erityisen vahvasti painottuneessa opetuksessa opetuksen järjestäjä resursoisi, kuten nykyisinkin, jonkin verran vähimmäistuntimäärän ylittäviä tunteja."

Käytännössä tämä tarkoittaa ilmeisesti sitä, että yläluokilta vähenee 1 vuosiviikkotunti ja alaluokille lisätään 2 vuosiviikkotuntia..

Ei kommentteja: